Botwinka z ziemniaczanymi rozetkami

botwinka

Botwinka 

  • 1 litr bulionu
  • pęczek młodej botwinki
  • 200 g świeżych warzyw pokrojonych w słupki ( marchew,pietruszka,seler)
  • 3 łyżeczki octu
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • sól
  • majeranek
  • 3 łyżki śmietany 18%

Botwinkę dokładnie umyj i oczyść. Buraczki pokrój w cienkie plasterki, natomiast liście i łodygi posiekaj – tak pokrojoną botwinkę skrop 1 łyżeczką octu. Do gotującego się bulionu wrzuć warzywa pokrojone w słupki – gotuj przez około 10 minut. Następnie wrzuć buraczki i gotuj przez następne 5 minut, na koniec dodaj liście i łodygi botwinki, dopraw majerankiem, 2 łyżeczkami octu, pieprzem i solą do smaku – gotuj wszystko na małym ogniu przez około 15 minut. Na koniec dodaj śmietanę.

Ziemniaczane rozetki 

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Ziemniaki obierz, pokrój na małe kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.              Po ugotowaniu odcedź  i odstaw aby trochę wystygły.  Następnie przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj masło, mleko, gałkę muszkatołową – połącz wszystkie składniki w gładką masę. Włóż masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Wyciskaj z rękawa rozetki na blachę do pieczenia, wyłożona papierem do pieczenia. Wstaw rozetki do nagrzanego piekarnika około 200 stopni i piecz do momentu, aż się zarumienią.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: