Zalewajka z prawdziwkami

zalewajka.jpg

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 0,5 l żuru
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 100 g suszonych prawdziwków
  • 50 ml śmietany 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Prawdziwki namocz w wodzie. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę i wrzuć do garnka z bulionem, dodaj czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie i zagotuj. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, wrzuć do garnka odsączone grzyby. Po około 10 minutach wlej żur i ponownie doprowadź do wrzenia . Na koniec dodaj pokrojoną w drobną kostkę  i podsmażoną na oleju cebulę oraz śmietanę. Opcjonalnie możesz dodać posiekaną natkę pietruszki lub np. podsmażoną wędzonkę.

Smacznego!

 

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑