- 2 l bulionu warzywnego
- 0,5 l żuru
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 100 g suszonych prawdziwków
- 50 ml śmietany 18%
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Prawdziwki namocz w wodzie. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę i wrzuć do garnka z bulionem, dodaj czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie i zagotuj. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, wrzuć do garnka odsączone grzyby. Po około 10 minutach wlej żur i ponownie doprowadź do wrzenia . Na koniec dodaj pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną na oleju cebulę oraz śmietanę. Opcjonalnie możesz dodać posiekaną natkę pietruszki lub np. podsmażoną wędzonkę.
Smacznego!
Leave a comment