Sushi crunch wrap

 

sushi crunch wrap2

 

  • 100 g ryżu do sushi
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 5 płatów alg nori
  • 6 paluszków krabowych
  • 1 łyżka marynowanego imbiru
  • świeży zielony ogórek
  • awokado
  • olej do smażenia
  • wykałaczka

Ciasto;

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli

Wszystkie składki na ciasto zmiksuj.

Ryż do sushi

Ryż płucz do momentu, aż woda będzie przeźroczystsza. Przełóż ryż do garnka i zalej wodą tak, aby wody było więcej o ok 1 cm. Gotuj ryż na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20-30 minut. Na koniec dodaj ocet ryżowy – wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Z jednego płata nori wytnij koło -namocz go w cieście z każdej strony i usmaż.

4 płaty alg nori ułóż w kwadrat (na tzw.”zakładkę”) tak aby postał duży kwadrat i za pomocą wody sklej brzegi. Na środku kwadratu połóż ryż (ułóż go w kształt koła), następnie na ryżu połóż pokrojone paluszki krabowe i marynowany imbir. W dalszej kolejności połóż usmażony wcześniej w cieście płat nori, pokrojonego świeżego ogórka i pokrojone awokado. Zawiń całości i zepnij środek wykałaczką. Zamocz sushi crunch wrapa w cieście i usmaż w głębokim tłuszczu.

Dodałam do sushi crunch wrap składniki jakie lubię w sushi , dodajcie do swojej wersji to co lubicie … łosia, tuńczyka, mango, sezam, sos wasabi, chilli …

SMACZNEGO!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: