Pieczona rolada z boczku z sosem chrzanowym

boczek rolwany

  • około 1,5 kg płatu surowego boczku bez skóry
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • musztarda Dijon
  • 100 ml piwa miodowego
  • pieprz
  • sól

Mięso natrzyj z obu stron musztardą, majerankiem, papryką, solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. Zawiń boczek w roladę, a następnie zawiąż go mocno sznurkiem. Włóż roladę do naczynia żaroodpornego, wlej piwo i przykryj. Tak przygotowaną roladę piecz w 190 stopniach przez około godzinę. Po upływie tego czasu zdejmij górną pokrywę naczynia żaroodpornego i piecz do momentu, aż skórka boczku się zarumieni.

Sos chrzanowy

  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz, sól

Wszystkie składniki wymieszaj 

 

 

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑