- około 1,5 kg płatu surowego boczku bez skóry
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- musztarda Dijon
- 100 ml piwa miodowego
- pieprz
- sól
Mięso natrzyj z obu stron musztardą, majerankiem, papryką, solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. Zawiń boczek w roladę, a następnie zawiąż go mocno sznurkiem. Włóż roladę do naczynia żaroodpornego, wlej piwo i przykryj. Tak przygotowaną roladę piecz w 190 stopniach przez około godzinę. Po upływie tego czasu zdejmij górną pokrywę naczynia żaroodpornego i piecz do momentu, aż skórka boczku się zarumieni.
Sos chrzanowy
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz, sól
Wszystkie składniki wymieszaj
Leave a comment