Falafel

  • 200 g suchej ciecierzycy (namocz ją w wodzie na całą noc)
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki chili
  • szczypta mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Ciecierzycę odcedź, następnie zmiel w maszynce do mielenia razem z cebulą i czosnkiem.

Do zmielonej masy dodaj sodę, wszystkie przyprawy, łyżkę sezamu, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj (najlepiej folią) i odstaw do lodówki na 40 minut. Następnie uformuj małe, lekko spłaszczone kulki i obtocz każdą w sezamie.

Na patelni rozgrzej olej. Wrzucaj falafele na gorący olej – smaż około 3 minut z każdej strony. Gdy już będą zarumienione, wyłóż je na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: