Składniki na ciasto:
- 125 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli
- 50 ml zimnej wody
Składniki na farsz:
- 2 filety z kurczaka
- 1 mały brokuł
- 3 łyżki startego parmezanu
- 6 szt. pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 300 g śmietany 18%
- 3 jajka
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- ostra papryka
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
- bułka tarta
- masło
Mąkę połącz z posiekanym w kostkę masłem, żółtkiem, wodą i solą. Zagnieć ciasto, następnie zawiń je w folię aluminiową i włóż do zamrażarki na ok. 30 minut.
W tym czasie oczyszczone brokuły podziel na różyczki, wrzucić do gotującej, osolonej wody i gotuj przez ok. 3 minut – ostudź.
Filety z kurczaka dopraw solą, pieprzem, oprósz odrobiną ostrej papryki – usmaż na niewielkiej ilości oleju – ostudź. Następnie pokrój kurczaka w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, natomiast cebulę pokrój w kostkę i delikatnie podsmaż.
Formę do quiche posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Następnie wyjmij ciasto z zamrażarki i rozwałkuj je na taki placek jaką masz formę do pieczenia. Włóż ciasto do formy i nakłuj widelcem – wsadź do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 min. w 200 stopniach.
W tym czasie śmietanę, jajka, parmezan, podsmażoną cebulkę, przeciśniętą przez praskę czosnek oraz przyprawy (gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie, sól, pieprz) wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie, na koniec dodaj brokuły i kurczaka – wymieszaj. Powstałą masę dodaj na upieczone ciasto, dodaj na górę pomidorki koktajlowe i piecz jeszcze przez około 30-40 minut w temperaturze 190- 200 stopni .
Leave a comment