Racuchy waniliowo – jogurtowe z borówkami amerykańskimi i miodem

Racuchy.jpg

  • ok 200 g mąki
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Za pomocą rózgi wymieszaj jogurt naturalny, jajka, cukier waniliowy, miód , wodę i sól . Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, aksamitnej masy (możesz skorzystać z miksera). Na koniec wsyp jagody – wymieszaj delikatnie łyżką.

Rozgrzej olej na patelni i nakładaj ciasto z zachowując odstęp między placuszkami. Smaż racuchy do momentu ich zarumienienia.

Możesz podać je z polewając miodem, syropem klonowym bądź posyp cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑