- ok 200 g mąki
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 50 ml wody
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka borówek amerykańskich
- szczypta soli
- olej do smażenia
Za pomocą rózgi wymieszaj jogurt naturalny, jajka, cukier waniliowy, miód , wodę i sól . Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, aksamitnej masy (możesz skorzystać z miksera). Na koniec wsyp jagody – wymieszaj delikatnie łyżką.
Rozgrzej olej na patelni i nakładaj ciasto z zachowując odstęp między placuszkami. Smaż racuchy do momentu ich zarumienienia.
Możesz podać je z polewając miodem, syropem klonowym bądź posyp cukrem pudrem.
Leave a comment