- 1 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
- szklanka czerwonego półwytrawnego wina,
- ¼ szklanki wody
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
- 2 łyżki miodu,
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 1 łyżeczka cząbru,
- sól i pieprz
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Umyte żeberka pokrój na kawałki, zalej marynatą i pozostaw je na 12 godziny w chłodnym miejscu.
Zamarynowane żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej pół szklanki marynaty i piecz w piekarniku w temp. 200 stopni przez 1 godzinę. Na 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmij górną pokrywę naczynia, posmaruj żeberka resztą marynaty (nie całą) i piecz bez przykrycia, aby mięso się przyrumieniło.
Leave a comment