Żeberka marynowane w winie i miodzie

żeberka

  • 1 kg żeberek wieprzowych

Marynata:

  • szklanka czerwonego półwytrawnego wina,
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 1 łyżeczka cząbru,
  • sól i pieprz

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Umyte żeberka pokrój na kawałki, zalej marynatą i pozostaw je na 12 godziny w chłodnym miejscu.

Zamarynowane żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej pół szklanki marynaty i piecz w piekarniku w temp. 200 stopni przez 1 godzinę. Na 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmij górną pokrywę naczynia, posmaruj żeberka resztą marynaty (nie całą) i piecz bez przykrycia, aby mięso się przyrumieniło.

 

 

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑