Sałatka z pieczonym kurczakiem i wędzonym serem.

54403648_390543248411648_6009125616127836160_n

  • 2–3 filety z udka kurczaka
  • wędzony ser
  • garść świeżego szpinaku z odrobiną rukoli
  • pomidor
  • olej do podsmażenia kurczaka
  • rękaw do pieczenia

Marynata do kurczaka:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki papryki w proszku,
  • szczypta chilii,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • oregano,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody.

Sos do sałatki:  

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sok z ½ cytryny
  • pieprz

Filety z udka kurczaka włóż do marynaty na co najmniej 6 godzin. Po upływie tego czasu wyjmij je z marynaty i podsmaż z obu stron. Następnie włóż kurczaka do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknij – piecz w temperaturze 190 stopni ok. 30 minut. Przed końcem pieczenia wyciągnij je z rękawa aby jeszcze delikatnie się podpiekły i nabrały rumianego koloru. Przed położeniem na talerz pokrój kurczaka na mniejsze kawałki.

Na talerzu połóż szpinak z rukolą, kurczaka, pokrojony wędzony ser i pomidor. Wszystko polej sosem.

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑