- 2–3 filety z udka kurczaka
- wędzony ser
- garść świeżego szpinaku z odrobiną rukoli
- pomidor
- olej do podsmażenia kurczaka
- rękaw do pieczenia
Marynata do kurczaka:
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki papryki w proszku,
- szczypta chilii,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- oregano,
- tymianek,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody.
Sos do sałatki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sok z ½ cytryny
- pieprz
Filety z udka kurczaka włóż do marynaty na co najmniej 6 godzin. Po upływie tego czasu wyjmij je z marynaty i podsmaż z obu stron. Następnie włóż kurczaka do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknij – piecz w temperaturze 190 stopni ok. 30 minut. Przed końcem pieczenia wyciągnij je z rękawa aby jeszcze delikatnie się podpiekły i nabrały rumianego koloru. Przed położeniem na talerz pokrój kurczaka na mniejsze kawałki.
Na talerzu połóż szpinak z rukolą, kurczaka, pokrojony wędzony ser i pomidor. Wszystko polej sosem.
Leave a comment