Pasztet z pistacjami

Pasztet z pistacjami .jpg

  • 1 kg wołowiny (bez kości)
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 średnie golonki wieprzowe
  • 2 piersi z gęsi
  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 0,5 kg świeżego boczku
  • 3 czerstwe bułki
  • 30-40 dag orzeszków pistacjowych
  • 5 jaj
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  •  2 łyżki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki kminku
  • pieprz
  • sól

Grzyby namocz. Mięso ugotuj do miękkości z jarzynami, liściem laurowymi. Gotowanie mięsa zacznij do piersi gęsich, wołowiny, golonki, następnie dodaj wieprzowinę, piersi z kurczaka, a na samym końcu wątróbkę (na około 3-4 minuty). Gdy mięso będzie już miękkie wyjmij je i ostudź. Odlej trochę wywaru z mięsa i zamocz w nim bułki. Powyższe składniki zmiel w maszynce 2 razy .
Następnie połącz powstałą masę z 4 szklankami wywaru i wyrabiaj dodając kolejno: jajka, obrane orzechy pistacjowe i przyprawy. Pasztet należy bardzo dokładnie wyrobić. Przełóż do blaszki posmarowanej wcześniej margaryną i posypaną bułką tartą. Pasztet należy piec około 1,5 godziny  w temperaturze 190 stopni.

 

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑