- 1 kg wołowiny (bez kości)
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 średnie golonki wieprzowe
- 2 piersi z gęsi
- 2 piersi z kurczaka
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 0,5 kg świeżego boczku
- 3 czerstwe bułki
- 30-40 dag orzeszków pistacjowych
- 5 jaj
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- garść suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżki suszonego majeranku
- ½ łyżeczki kminku
- pieprz
- sól
Grzyby namocz. Mięso ugotuj do miękkości z jarzynami, liściem laurowymi. Gotowanie mięsa zacznij do piersi gęsich, wołowiny, golonki, następnie dodaj wieprzowinę, piersi z kurczaka, a na samym końcu wątróbkę (na około 3-4 minuty). Gdy mięso będzie już miękkie wyjmij je i ostudź. Odlej trochę wywaru z mięsa i zamocz w nim bułki. Powyższe składniki zmiel w maszynce 2 razy .
Następnie połącz powstałą masę z 4 szklankami wywaru i wyrabiaj dodając kolejno: jajka, obrane orzechy pistacjowe i przyprawy. Pasztet należy bardzo dokładnie wyrobić. Przełóż do blaszki posmarowanej wcześniej margaryną i posypaną bułką tartą. Pasztet należy piec około 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni.
Leave a comment