- garść rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych
- 4 rzodkiewki
- 1 szalotka
- 100 g koziego sera
- kiełki rzodkiewki
- sól i pieprz do smaku
Składniki na włoski winegret:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczkę tartego parmezanu
- ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
- łyżeczkę suszonego oregano
- 1 łyżeczkę suszonej bazylii
- 1 łyżeczkę suszonego majeranku
- sól, pieprz- do smaku
Składniki sosu przełóż do słoiczka i „szejkuj” do momentu połączenia się w gładki sos.
Rozłóż rukolę na talerzu, a na niej połóż pozostałe składniki sałatki – polej wszystko włoskim sosem winegret (ewentualnie dopraw solą i pieprzem) i smacznego!
Leave a comment