- 1 kg żeberek wieprzowych
- 200 g kapusty kiszonej
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 3 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Żeberka podziel na mniejsze kawałki (po dwa żebra), dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnie i podsmaż je (na oleju) z każdej strony. Obsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz przez 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyciągnij żeberka z piekarnika, dodaj odsączoną kapustę kiszoną, wymieszaj delikatnie z żeberkami i piecz jeszcze przez 40 minut. Przed końcem pieczenia, zdejmij górną pokrywkę naczynia, po to, aby mięso lekko się przyrumieniło. Możesz również na koniec dodać ugotowane ziemniaczki i zapiec całe danie 😉
Leave a comment