Żeberka w kiszonej kapuście

żeberka w kapusice

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Żeberka podziel na mniejsze kawałki (po dwa żebra), dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnie i podsmaż je (na oleju) z każdej strony. Obsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz przez 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyciągnij żeberka z piekarnika, dodaj odsączoną kapustę kiszoną, wymieszaj delikatnie z żeberkami i piecz jeszcze przez 40 minut. Przed końcem pieczenia, zdejmij górną pokrywkę naczynia, po to, aby mięso lekko się przyrumieniło. Możesz również na koniec dodać ugotowane ziemniaczki i zapiec całe danie 😉

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑