- 300 g makaronu penne
- 200 g świeżego szpinaku
- 80 g sera gorgonzola
- 80 ml śmietanki 30%
- 200 g wędzonego boczku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 4 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Makaron ugotuj “al dente” w osolonej wodzie. Na dużej patelni roztop masło, dodaj pokrojony w małą kostkę boczek – podsmaż, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż przez około minutę. W dalszej kolejności wrzuć na patelnię szpinak i smaż na małym ogniu. Gdy szpinak będzie już miękki wlej śmietanę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec wrzuć na patelnię ugotowany wcześniej makaron, dodaj ser gorgonzola i delikatnie mieszając smaż jeszcze przez około minutę.
Leave a comment