Makaron penne ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą

penne ze szpinakiem

  • 300 g makaronu penne
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 80 g sera gorgonzola
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Makaron ugotuj “al dente” w osolonej wodzie. Na dużej patelni roztop masło, dodaj pokrojony w małą kostkę boczek – podsmaż, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż przez około minutę. W dalszej kolejności wrzuć na patelnię szpinak i smaż na małym ogniu. Gdy szpinak będzie już miękki wlej śmietanę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec wrzuć na patelnię ugotowany wcześniej makaron, dodaj ser gorgonzola i delikatnie mieszając smaż jeszcze przez około minutę.

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑