Bułki do burgerów
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 3 żółtka ( białka zostaw – będą Ci potrzebne do posmarowania bułek przed pieczeniem)
- 100 g roztopionego masła
- biały sezam
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj wszystko i odstaw na ok. 20 minut. Jeżeli używasz drożdży suchych od razu dodaj je do mąki. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól – wymieszaj. Następnie wlej do miski rozpuszczone drożdże, dodaj jajko, żółtka i wyrabiaj przez 5 minut. Na koniec dodaj masło i wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu podziel ciasto na 10 równych części i uformuj z nich bułeczki. Ułóż je na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Górę bułek posmaruj białkiem i posyp białym sezamem -odstaw na 30 minut. Piecz bułki 30 minut (na złoty kolor) w temperaturze 210 stopni.
Burgery
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1/2 szklanki zimnego bulionu
- 1 biała cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- pieprz
- pół łyżeczki imbiru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- opcjonalnie sól
Białą cebulę posiekaj w małą kosteczkę i podsmaż na oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Tak skarmelizowaną cebulę odstaw do ostudzenia.
Do miski włóż : mięso mielone, skarmelizowaną cebulę, imbir, pieprz i wlej bulion. Wyrabiaj mięso do momentu, aż połączoną się wszystkie składniki.
Z mięsa uformuj burgery. Grilluj burgery na grillu lub patelni grillowej przez około 4 – 5 minuty.
Dodatki do burgera
- sałata rzymska
- rukola
- plastry zgrillowanego boczku
- ser cheddar
- 2 cebule czerwone pokrojone w krążki ( możesz ją podsmażyć)
- 2 pomidory
- pikle lub korniszony
Sos do burgera = 4 łyżki majonezu + 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę + 2 łyżki ketchupu + 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich + 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka.
Bułki rozkrój na pół. Dolną połówkę posmaruj sosem i układaj w kolejności:
- sałatę i rukolę
- boczek
- czerwona cebula
- ser
- ogórek
- burger
- pomidor
- na koniec jeszcze raz sos.
Smacznego 🙂
Leave a comment