Burgery wołowe

burger

Bułki do burgerów

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3 żółtka ( białka zostaw – będą Ci potrzebne do posmarowania bułek przed pieczeniem)
  • 100 g roztopionego masła
  • biały sezam

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj wszystko i odstaw na ok. 20 minut. Jeżeli używasz drożdży suchych od razu dodaj je do mąki. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól – wymieszaj. Następnie wlej do miski rozpuszczone drożdże, dodaj jajko, żółtka i wyrabiaj przez 5 minut. Na koniec dodaj masło i wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu podziel ciasto na 10 równych części i uformuj z nich bułeczki. Ułóż je na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Górę bułek posmaruj białkiem i posyp białym sezamem -odstaw na 30 minut. Piecz bułki 30 minut (na złoty kolor) w temperaturze 210 stopni.

Burgery

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1/2 szklanki zimnego bulionu
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  •  3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • pieprz
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • opcjonalnie sól

Białą cebulę posiekaj w małą kosteczkę i podsmaż na oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Tak skarmelizowaną cebulę odstaw do ostudzenia.

Do miski włóż : mięso mielone, skarmelizowaną cebulę, imbir, pieprz i wlej bulion. Wyrabiaj mięso do momentu, aż połączoną się wszystkie składniki.
Z mięsa uformuj burgery. Grilluj burgery na grillu lub patelni grillowej przez około 4 – 5 minuty.

Dodatki do burgera 

  • sałata rzymska
  • rukola
  • plastry zgrillowanego boczku
  • ser cheddar
  • 2 cebule czerwone pokrojone w krążki ( możesz ją podsmażyć)
  • 2 pomidory
  • pikle lub korniszony

Sos do burgera = 4 łyżki majonezu + 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę  + 2 łyżki ketchupu + 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich + 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka.

Bułki rozkrój na pół. Dolną połówkę posmaruj sosem i układaj w kolejności:

  • sałatę i rukolę
  • boczek
  • czerwona cebula
  • ser
  • ogórek
  • burger
  • pomidor
  • na koniec jeszcze raz sos.

Smacznego 🙂

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑