Szakszuka z maślanymi grzankami

  • 3 duże pomidory malinowe
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • szczypiorek
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Pomidory sparz, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Na maśle podsmaż posiekany czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i odrobiną oregano – smaż około 5 minut. Następnie delikatnie wbij jajka (tak, aby żółtko nie wypłynęło). Dopraw solą i gotuj pod przykryciem do momentu, aż białko się zetnie. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek.

Maślane grzanki:

  • 2 kromki chleba tostowego lub bagietka
  • 1 łyżka roztopionego masła

Pieczywo pokrój w kostkę. Połóż na blaszce do pieczenia, polej je roztopionym masłem i piecz w temperaturze 200 stopni do momentu, że będą rumiane i chrupiące.

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑