Pierogi – trzy farsze

Ciasto:

• 1 kg mąka pszennej
• 400 ml gorącej wody
• 120 ml oleju
• 1 łyżeczka soli

Farsz z kaszanką, smażoną cebulą i czosnkiem niedźwiedzim :

  • 400 g kaszanki
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • pieprz, sól (opcjonalnie)
  • olej

Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj do niej kaszankę (wyciągniętą z flaka), dopraw pieprzem, solą, czosnkiem niedźwiedzim i połącz ze sobą wszystkie składniki.

Farsz ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i ricottą

  • 300 g szpinaku
  • 150 g sera ricotta
  • 100 g suszonych pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • suszone oregano
  • sól, pieprz
  • olej

Na patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż szpinak, dodaj czosnek, dopraw go solą i pieprzem. Następnie dodaj pokrojone suszone pomidory – odstaw do ostygnięcia. Na koniec dodaj ricottę i oregano wymieszaj wszystkie składniki.

Farsz z kurkami, oscypkiem i natką pietruszki.

  • 30 g kurek
  • 20 g oscypka wędzonego
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól, pieprz

Na maśle podsmaż oczyszczone kurki – ostudź. Następnie dodaj do nich pokrojonego w drobną kostkę oscypka, posiekaną natkę pietruszki i śmietanę. Dopraw farsz solą oraz pieprzem – wymieszaj.

Mąkę przesiej na stolnicę. Do mąki dodaj sól, olej i stopniowo wlewaj wodę. Zagnieć ciasto do momentu, aż stanie się elastyczne. Wyrobione ciasto przykryj metalową miską na około 15 minut.

Rozwałkuj cieniutko ciasto, wykrawaj szklanką kółka. Na środku każdego krążka nałóż porcję farszu i mocno sklej brzegi. Pierogi odkładaj na posypaną mąką tackę lub talerz. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku 2-3 minuty.

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑