Placki z cukinii z serem cheddar i chili z dodatkiem pieczarek w śmietanie

Placki z cukinii

  • 1 mała cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 60 g sera cheddar
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • chili (ilość papryczki w zależności, jaką ostrość dań lubisz)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta suszonego tymianku
  • olej rzepakowy

Zetrzyj na dużych oczkach tarki cukinię oraz ser. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, chili oraz pozostałe składniki – wymieszaj wszystko dokładnie. Smaż placki na oleju do momentu, aż będą rumiane. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku.

Pieczarki w śmietanie

  • kilka oczyszczonych pieczarek
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • szczypta suszonego estragonu
  • sól, pieprz

Na maśle klarowanym podsmaż pokrojoną cebulę, następnie dodaj pieczarki przekrojone na pół, przypraw wszystko solą, pieprzem oraz suszonym estragonem. Na koniec smażenia wlej śmietanę i ocet winny – wymieszaj.

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑