Placki z cukinii
- 1 mała cukinia
- 1/2 cebuli
- 60 g sera cheddar
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- chili (ilość papryczki w zależności, jaką ostrość dań lubisz)
- 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
- sól
- pieprz
- szczypta suszonego oregano
- szczypta suszonego tymianku
- olej rzepakowy
Zetrzyj na dużych oczkach tarki cukinię oraz ser. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, chili oraz pozostałe składniki – wymieszaj wszystko dokładnie. Smaż placki na oleju do momentu, aż będą rumiane. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku.
Pieczarki w śmietanie
- kilka oczyszczonych pieczarek
- 50 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 mała cebula
- 1 łyżka klarowanego masła
- szczypta suszonego estragonu
- sól, pieprz
Na maśle klarowanym podsmaż pokrojoną cebulę, następnie dodaj pieczarki przekrojone na pół, przypraw wszystko solą, pieprzem oraz suszonym estragonem. Na koniec smażenia wlej śmietanę i ocet winny – wymieszaj.
Leave a comment