Tartaletki z pieczonym burakiem, fetą i musztardą francuską

tatarletki z burakiemi serem feta

Przepis na około 8 tartaletek

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jako
  • szczypta soli

Mąkę, jajko, masło z odrobiną soli zagnieć na jednolite ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na przynajmniej godzinę. Po upływie tego czasu nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim foremki. Nakłuj spody widelcem i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmij tartaletki z piekarnika.

Farsz:

  • 2-3 buraki (w zależności od ich wielkości)
  • gałązka rozmarynu
  • sól gruboziarnista
  • ser feta
  • łyżeczka musztardy francuskiej

Buraki obierz, przekrój na pół i posyp solą. Następnie zawiń w folię aluminiową dodając gałązkę rozmarynu i piecz 1 godzinę w 200 stopniach. Jak już będą miękkie wyciągnij je z piekarnika i ostudź. Ostudzone buraki oraz ser feta pokrój na małą kostkę. Następnie wypełnij tartaletki farszem dodając na koniec musztardę francuską.

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑