Przepis na około 8 tartaletek
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jako
- szczypta soli
Mąkę, jajko, masło z odrobiną soli zagnieć na jednolite ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na przynajmniej godzinę. Po upływie tego czasu nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim foremki. Nakłuj spody widelcem i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmij tartaletki z piekarnika.
Farsz:
- 2-3 buraki (w zależności od ich wielkości)
- gałązka rozmarynu
- sól gruboziarnista
- ser feta
- łyżeczka musztardy francuskiej
Buraki obierz, przekrój na pół i posyp solą. Następnie zawiń w folię aluminiową dodając gałązkę rozmarynu i piecz 1 godzinę w 200 stopniach. Jak już będą miękkie wyciągnij je z piekarnika i ostudź. Ostudzone buraki oraz ser feta pokrój na małą kostkę. Następnie wypełnij tartaletki farszem dodając na koniec musztardę francuską.
Leave a comment