Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

  • główka młodej kapusty (zielonej)
  • 150 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 szklanki bulionu
  • olej roślinny
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Kapustę umyj, poszatkuj i wrzuć do garnka zalanego bulionem z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego  – zacznij gotować. W między czasie na patelni na odrobinie oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, boczek i kiełbasę – wrzuć do kapusty – wymieszaj dokładnie. Dodaj też pozostałe zioła (suszony tymianek, kminek, pieprz i sól). Gotuj wszystko pod przykryciem przez około 20 minut.

Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę -mieszaj aby nie powstały grudki – podsmaż. Następnie wlej odrobinę wywaru z kapusty, wymieszaj i przełóż wszystko do garnka z kapustą – połącz ze sobą wszystkie składniki dokładnie.  Na koniec dodaj posiekany świeży koper.

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑