- główka młodej kapusty (zielonej)
- 150 g wędzonego boczku
- 250 g kiełbasy
- 1 cebula
- 3 szklanki bulionu
- olej roślinny
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
Kapustę umyj, poszatkuj i wrzuć do garnka zalanego bulionem z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego – zacznij gotować. W między czasie na patelni na odrobinie oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, boczek i kiełbasę – wrzuć do kapusty – wymieszaj dokładnie. Dodaj też pozostałe zioła (suszony tymianek, kminek, pieprz i sól). Gotuj wszystko pod przykryciem przez około 20 minut.
Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę -mieszaj aby nie powstały grudki – podsmaż. Następnie wlej odrobinę wywaru z kapusty, wymieszaj i przełóż wszystko do garnka z kapustą – połącz ze sobą wszystkie składniki dokładnie. Na koniec dodaj posiekany świeży koper.
Leave a comment