Onigiri

onigiri2

Onigiri  to taki rodzaj japońskiej kanapki ryżowej, możecie do ryżu dodać wasze ulubione składniki np. tuńczyka, warzywa,mango, awokado – dosłownie to co lubicie      w sushi. Ja zrobiłam swoje onigiri w trzech wersjach: z warzywami, czarnym sezamem i wędzonym łososiem.

Ryż do onigiri

  • 300 g ryżu do sushi
  • 30 ml szklanki octu ryżowego
  • 1/2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania – wymieszaj z pozostałymi  składnikami.

Dodatki do onigiri

  • masło
  • listki nori

I wersja

  • 200 g chińskiej mieszanki warzywnej
  • zielony ogórek

II wersja

  • czarny sezam
  • skórka z limonki

III wersja

  • wędzony łosoś
  • pół łyżeczki sosu teriyaki

Ryż podziel na trzy części. Do pierwszej części dodaj usmażone na maśle warzywa oraz pokrojonego w drobną kostkę ogórka – wymieszaj. Do drugiej wsyp dużą ilość czarnego sezamu i startą skórkę z limonki –  wymieszaj, a do trzeciej części dodaj pokrojonego wędzonego łososia i sos teriyaki – wymieszaj. 
Z każdej części uformuj mokrą dłonią trójkąciki,  załóż na każdy trójkącik z ryżu jeden listek nori. Podawaj z sosem sojowym.

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑