Onigiri to taki rodzaj japońskiej kanapki ryżowej, możecie do ryżu dodać wasze ulubione składniki np. tuńczyka, warzywa,mango, awokado – dosłownie to co lubicie w sushi. Ja zrobiłam swoje onigiri w trzech wersjach: z warzywami, czarnym sezamem i wędzonym łososiem.
Ryż do onigiri
- 300 g ryżu do sushi
- 30 ml szklanki octu ryżowego
- 1/2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania – wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Dodatki do onigiri
- masło
- listki nori
I wersja
- 200 g chińskiej mieszanki warzywnej
- zielony ogórek
II wersja
- czarny sezam
- skórka z limonki
III wersja
- wędzony łosoś
- pół łyżeczki sosu teriyaki
Ryż podziel na trzy części. Do pierwszej części dodaj usmażone na maśle warzywa oraz pokrojonego w drobną kostkę ogórka – wymieszaj. Do drugiej wsyp dużą ilość czarnego sezamu i startą skórkę z limonki – wymieszaj, a do trzeciej części dodaj pokrojonego wędzonego łososia i sos teriyaki – wymieszaj.
Z każdej części uformuj mokrą dłonią trójkąciki, załóż na każdy trójkącik z ryżu jeden listek nori. Podawaj z sosem sojowym.
Leave a comment