- kilka płatów makaronu lasagne
- 100 g dyni
- 200 ml śmietany 22%
- 50 g sera gorgonzola
- garść pestek dyni
- 30 ml białego wina
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- oliwa z oliwek
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
- Dynię obierz ze skóry, posyp solą, skrop oliwą i upiecz w piekarniku do miękkości w temperaturze 190 °C.
- Na oleju podsmaż posiekany w drobną kostkę czosnek oraz cebulę.
- Następnie dodaj białe wino, w dalszej kolejności dodawaj śmietanę, ser gorgonzolę pestki dyni i przyprawy.
- Upieczoną dynię pokrój w kostkę i dodaj do sosu.
- Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i przełóż na talerz.
Leave a comment