Makaron lasagne z pieczoną dynią i sosem z serem gorgonzola

lasagne z pieczoną dynią

  • kilka płatów makaronu lasagne
  • 100 g dyni
  • 200 ml śmietany 22%
  • 50 g sera gorgonzola
  • garść pestek dyni
  • 30 ml białego wina
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • oliwa z oliwek
  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Dynię obierz ze skóry, posyp solą, skrop oliwą i upiecz w piekarniku do miękkości w temperaturze 190 °C.
  3. Na oleju podsmaż posiekany w drobną kostkę czosnek oraz cebulę.
  4. Następnie dodaj białe wino, w dalszej kolejności dodawaj śmietanę, ser gorgonzolę pestki dyni i przyprawy. 
  5. Upieczoną dynię pokrój w kostkę i dodaj do sosu.
  6. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i przełóż na talerz.

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑