Rosół
- 300 g wołowiny (łopatka wołowa, szponder)
- 1 golonka z indyka
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 suszone grzyby
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Mięso opłucz, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą (tyle aby zakryć mięso). Gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę, zbierając co jakiś czas łyżką cedzakową wytrącające się tzw. “szumowiny”.
W międzyczasie obierz włoszczyznę i dodaj ją razem z zielem, liśćmi laurowymi i suszonymi grzybkami do gotującego się mięsa.Cebulę opal nad palnikiem
lub w piekarniku i dodaj do rosołu. Następnie dolej 0,5 l wody i gotuj na bardzo małym ogniu przez min. 3 godziny. Przed końcem gotowania dopraw solą, pieprzem
dodaj natkę pietruszki oraz lubczyk.
Farsz do kołdunów
- 200 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 żółtko
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżki bulionu wołowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
Przełóż mięso do miski dodaj przyprawy, bulion wołowy, żółtko. Następnie pokrój cebulę w bardzo drobną kostkę i podsmaż na smalcu – po wystygnięciu dodaj do mięsa. Wyrabiaj farsz do momentu, aż powstanie gładka, jednolita masa.
Kołduny litewskie
Ciasto:
- 20 dag mąki
- jajko
- ciepła woda
- łyżka roztopionego masła
- sól
Zagnieć ciasto z mąki, jajka, masła, szczypty soli i odpowiedniej ilości ciepłej wody.
Rozwałkuj ciasto bardzo cieniutko i wykrój małe krążki. Na środku każdego krążka ułóż porcję farszu i sklej. Gotuj kołduny w osolonej wodzie, do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody.
Gotowe kołduny włóż do miseczki i zalej gorącym rosołem – smacznego 😉
Leave a comment