Rosół z litewskimi kołdunami

rosol

Rosół

  • 300 g wołowiny (łopatka wołowa, szponder)
  • 1 golonka z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 suszone grzyby
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Mięso opłucz, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą (tyle aby zakryć mięso). Gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę, zbierając co jakiś czas łyżką cedzakową wytrącające się tzw. “szumowiny”.
W międzyczasie obierz włoszczyznę i dodaj ją razem z zielem, liśćmi laurowymi i suszonymi grzybkami do gotującego się mięsa.Cebulę opal nad palnikiem
lub w piekarniku i dodaj do rosołu. Następnie dolej 0,5 l wody i gotuj na bardzo małym ogniu przez min. 3 godziny. Przed końcem gotowania dopraw solą, pieprzem
dodaj natkę pietruszki oraz lubczyk.

Farsz do kołdunów

  • 200 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki bulionu wołowego 
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku

Przełóż mięso do miski dodaj przyprawy, bulion wołowy, żółtko. Następnie pokrój cebulę w bardzo drobną kostkę i podsmaż na smalcu – po wystygnięciu dodaj do mięsa. Wyrabiaj farsz do momentu, aż powstanie gładka, jednolita masa.

 
Kołduny litewskie

Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • jajko
  • ciepła woda
  • łyżka roztopionego masła
  • sól

Zagnieć ciasto z mąki, jajka, masła, szczypty soli i odpowiedniej ilości ciepłej wody.
Rozwałkuj ciasto bardzo cieniutko i wykrój małe krążki. Na środku każdego krążka ułóż porcję farszu i sklej. Gotuj kołduny w osolonej wodzie, do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody.

Gotowe kołduny włóż do miseczki i zalej gorącym rosołem – smacznego 😉

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑