- 4 filety z kurczaka
- rukola
- olej do smażenia
- placki tortilli
Sos czosnkowy z dodatkiem awokado:
- 200 g jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1/2 miękkiego awokado
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- sól
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Mieszanka przypraw:
- 2 łyżki zmielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
- 0,5 łyżeczki chili
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą .
Filety z kurczaka pokrój w cieniutkie paseczki, a następnie wymieszaj z przygotowaną mieszanką przypraw. Tak zamarynowanego kurczaka odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Po upływie tego czasu wlej na patelnię olej i usmaż mięso.
Na placek tortilli połóż rukolę i shoarmę. Zwiń szczelnie placek i podsmaż z każdej strony na patelni grillowej.
Leave a comment