Shoarma z sosem czosnkowym z dodatkiem awokado

shoarma2

  • 4 filety z kurczaka
  • rukola
  • olej do smażenia
  • placki tortilli

Sos czosnkowy z dodatkiem awokado:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1/2 miękkiego awokado
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • sól

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Mieszanka przypraw:

  • 2 łyżki zmielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą .

Filety z kurczaka pokrój w cieniutkie paseczki, a następnie wymieszaj z przygotowaną mieszanką przypraw. Tak zamarynowanego kurczaka odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Po upływie tego czasu wlej na patelnię olej i usmaż mięso.

Na placek tortilli połóż rukolę i shoarmę. Zwiń szczelnie placek i podsmaż z każdej strony na patelni grillowej.

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑