Sałatka z wędzoną makrelą z tymiankowym winegretem

salatka makrela3

  • garść rukoli
  • garść świeżego szpinaku
  • wędzona makrela
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • ziarna granatu
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • sól
  • pieprz

Tymiankowy winegret 

  • szczypta suszonego tymianku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy 
  • sól
  • pieprz

Wymieszaj wszystkie składniki sosu.

Wsyp do miski rukolę, szpinak, pokrojone pomidorki i cebulę pokrojoną w krążki. Wlej część sosu winegret, dopraw solą, pieprzem – wymieszaj wszystko. Tak przygotowaną podstawę sałatki rozłóż na talerzu. Następnie połóż obraną wędzoną makrelę, posyp wszystko ziarnami granatu, polej resztą sosu i posyp wszystko startą skórką z cytryny.

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑