Żeberka pieczone w liściach białej kapusty

90376818_208015543874949_2132496621613613056_n

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 mała biała kapusta
  • liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • olej

Marynata:

  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Umyte żeberka pokrój na kawałki, wetrzyj w nie marynatę i pozostaw na cała noc w chłodnym miejscu.

Zamarynowane żeberka obsmaż na patelni z każdej strony. Następnie obgotuj kapustę w osolonej wodzie (jak na gołąbki)  – wytnij liście. Każdy kawałek żeberka zawiń w liść kapusty. Na dnie naczynia ułóż liście kapusty (możesz podlać troszkę wody), dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i układaj zawinięte żeberka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 1,5 -2 godziny (zależy od wielkości żeberek). Następnie po upływie tego czasu zdejmij górną pokrywę naczynia i piecz jeszcze przez około 15-20 minut.

 

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑