- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 mała biała kapusta
- liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- olej
Marynata:
- 50 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Umyte żeberka pokrój na kawałki, wetrzyj w nie marynatę i pozostaw na cała noc w chłodnym miejscu.
Zamarynowane żeberka obsmaż na patelni z każdej strony. Następnie obgotuj kapustę w osolonej wodzie (jak na gołąbki) – wytnij liście. Każdy kawałek żeberka zawiń w liść kapusty. Na dnie naczynia ułóż liście kapusty (możesz podlać troszkę wody), dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i układaj zawinięte żeberka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 1,5 -2 godziny (zależy od wielkości żeberek). Następnie po upływie tego czasu zdejmij górną pokrywę naczynia i piecz jeszcze przez około 15-20 minut.
Leave a comment