Pierogi z mięsem z masłem pietruszkowym

90743333_868281926931260_8756668727124033536_n

Ciasto:

• 1 kg mąka pszennej
• 400 ml gorącej wody
• 120 ml oleju
• 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 150 g mielonej jagnięciny
  • 150 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • sól (do smaku)
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 100 g masła
  • natka pietruszki

Mąkę przesiej na stolnicę. Do mąki dodaj sól, olej i stopniowo wlewaj ciepłą wodę. Zagniataj ciasto do momentu, aż uzyskasz je gładkie i elastyczne (w razie potrzeby dolej jeszcze odrobinę więcej wody).Wyrobione ciasto zakryj metalową miską. Odstaw na 20 minut.

Wszystkie składniki na farsz wymieszaj dokładnie. Podziel ciasto na 2 lub 3 części -uformuj kule. Każdą część rozwałkuj cieniutko. Ciasto posyp mąką i wytnij koła o dużej średnicy. Na każdy krążek nałóż farsz i dobrze sklej brzegi. Tak ulepione pierogi gotuj w bulionie przez około 5-7 minut.

Na patelni roztop masło i dodaj posiekaną natkę pietruszki – polej tym sosem ugotowane pierogi.

Smacznego!

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑