Ciasto:
• 1 kg mąka pszennej
• 400 ml gorącej wody
• 120 ml oleju
• 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 150 g mielonej jagnięciny
- 150 g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki pieprzu
- sól (do smaku)
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 100 g masła
- natka pietruszki
Mąkę przesiej na stolnicę. Do mąki dodaj sól, olej i stopniowo wlewaj ciepłą wodę. Zagniataj ciasto do momentu, aż uzyskasz je gładkie i elastyczne (w razie potrzeby dolej jeszcze odrobinę więcej wody).Wyrobione ciasto zakryj metalową miską. Odstaw na 20 minut.
Wszystkie składniki na farsz wymieszaj dokładnie. Podziel ciasto na 2 lub 3 części -uformuj kule. Każdą część rozwałkuj cieniutko. Ciasto posyp mąką i wytnij koła o dużej średnicy. Na każdy krążek nałóż farsz i dobrze sklej brzegi. Tak ulepione pierogi gotuj w bulionie przez około 5-7 minut.
Na patelni roztop masło i dodaj posiekaną natkę pietruszki – polej tym sosem ugotowane pierogi.
Smacznego!
Leave a comment