Krupnik z młodych warzyw z pieczonym kalafiorem

  • 4 litry bulionu
  • młoda włoszczyzna
  • 5-6 młodych ziemniaków
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • sól
  • pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • natka świeżej pietruszki
  • kalafior
  • 3 łyżki oleju
  • gruboziarnista sól

Zagotuj bulion dodając do niego liście laurowe i ziele angielskie. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na grubych oczkach, ziemniaki pokrój w kostkę. Natomiast liście selera oraz część natki pietruszki drobno posiekaj – dodaj wszystko do gotującego się bulionu. Po chwili wsyp kaszę i gotuj zupę około 40 minut na wolnym ogniu. Dopraw zupę solą i pieprzem.

W międzyczasie podziel kalafior na różyczki albo pokrój. Ułóż go na papierze do pieczenia, skrop olejem i posyp gruboziarnistą solą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Po nalaniu zupy na talerz, posyp ją jeszcze świeżo posiekaną natką pietruszki i dodaj pieczony kalafior.

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑