Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- 6 łyżek oleju rzepakowego
Farsz:
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- pęczek natki pietruszki
- por (do wiązania sakiewek jest najlepszy)
- sól, pieprz
Naleśniki: mąkę wsyp do miski, dodaj mleko, jajka, kurkumę, curry ,wodę oraz sól – zmiksuj całość. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni.
Farsz: rozgrzej patelnię i roztop na niej masło. Następnie dodaj posiekany czosnek i cebulę – podsmaż. Pieczarki pokrój w dużą kostkę i dodaj na patelnie przyprawiając solą i pieprzem. Smaż wszystko około 5 minut, a na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Na środek każdego naleśnika nałóż farsz (nie za dużo, bo naleśniki będą się rozpadać), zbierz go w taki sposób aby powstała sakiewka i zwiąż porem (z pora wytnij długie paski – wygodniej wiąże się sakiewki).
Takie wytrawne sakiewki możesz wypełnić innymi farszami np. – szpinakiem i serem gorgonzola, – kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami, – duszoną wołowiną z grzybami shitake
Leave a comment