Naleśnikowe sakiewki z pieczarkami

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 6 łyżek oleju rzepakowego

Farsz:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pęczek natki pietruszki
  • por (do wiązania sakiewek jest najlepszy)
  • sól, pieprz

Naleśniki: mąkę wsyp do miski, dodaj mleko, jajka, kurkumę, curry ,wodę oraz sól – zmiksuj całość. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni.

Farsz: rozgrzej patelnię i roztop na niej masło. Następnie dodaj posiekany czosnek i cebulę – podsmaż. Pieczarki pokrój w dużą kostkę i dodaj na patelnie przyprawiając solą i pieprzem. Smaż wszystko około 5 minut, a na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Na środek każdego naleśnika nałóż farsz (nie za dużo, bo naleśniki będą się rozpadać), zbierz go w taki sposób aby powstała sakiewka i zwiąż porem (z pora wytnij długie paski – wygodniej wiąże się sakiewki).

Takie wytrawne sakiewki możesz wypełnić innymi farszami np. – szpinakiem i serem gorgonzola, – kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami, – duszoną wołowiną z grzybami shitake

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑