- 2 szklanki ryżu
- 150 g krewetek
- 100 g kalmarów
- 1 filet z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 pomidory
- 1 mała cebula
- szklanka białego wytrawnego wina
- 500 ml bulionu warzywnego
- szczypta szafranu
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- cytryna
- zielona pietruszka
- świeża kolendra
Na dużą patelnię wlej olej rzepakowy i podsmaż posiekany czosnek oraz cebulę. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, krewetki i kalmary. Po chwili wsyp ryż, a następnie wlej bulionu oraz białe wino– wymieszaj całość i gotuj przez kilkanaście minut, ciągle mieszając. W dalszej kolejności dodaj pokrojone pomidory i papryczkę chili. Na koniec dopraw paellę cytryną, szafranem, solą oraz pieprzem. Przed podaniem dodaj posiekaną pietruszkę oraz kolendrę.
Leave a comment