Kotlet mielony z zieloną pietruszką

  • 500 g mielonej łopatki
  • ok 150 ml chłodnego bulionu
  • czerstwa bułka
  • mleko (do namoczenia bułki)
  • cebula
  • natka pietruszki
  • surowy ziemniak
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • bułka tarta (tylko do obtoczenia)
  • olej do smażenia
  1. Bułkę zalej mlekiem i pozostaw do całkowitego jej namoczenia.
  2. Do miski dodaj mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz startego na małych oczkach tarki ziemniaka.
  3. Bułkę odciśnij z nadmiaru mleka, dodaj do mięsa, wlej bulion i dopraw całość solą oraz pieprzem.
  4. Wyrabiaj masę dłońmi do momentu, aż stanie się ona jednolita.
  5. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  6. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do momentu ich zarumienienia.

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑