- 500 g mielonej łopatki
- ok 150 ml chłodnego bulionu
- czerstwa bułka
- mleko (do namoczenia bułki)
- cebula
- natka pietruszki
- surowy ziemniak
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- bułka tarta (tylko do obtoczenia)
- olej do smażenia
- Bułkę zalej mlekiem i pozostaw do całkowitego jej namoczenia.
- Do miski dodaj mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz startego na małych oczkach tarki ziemniaka.
- Bułkę odciśnij z nadmiaru mleka, dodaj do mięsa, wlej bulion i dopraw całość solą oraz pieprzem.
- Wyrabiaj masę dłońmi do momentu, aż stanie się ona jednolita.
- Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do momentu ich zarumienienia.
Leave a comment